Ljubo doma, kdor ga ima

14. marec. 2024

V sredo so mimoidoči na ulicah središča Ljubljane lahko ugledali bolj kot nenavaden, žalosten prizor: mestne klopi, opremljene z nočnimi omaricami, knjigami, ločnicami, svetilko in skrbno pospravljenimi posteljami. Še copati nesrečnikov, ki nimajo strehe nad glavo, niso manjkali.

DSCF5108-min.JPG

Prav vsak med nami potrebuje streho nad glavo, varno zatočišče, topel dom. Dom sooblikuje naše razumevanje sveta, naše zmožnost vključevanja v družbo in tvornega delovanja. Zato je tudi pravica do domovanja priznana kot osnovna človekova pravica.

Kljub temu je stanovanjska revščina v Sloveniji iz leta v leto večja. Videti je, da naša vlada nima jasnega, kaj šele razdelanega odnosa niti do akutnega pomanjkanja dostopnih stanovanj, niti do tistih, ki na svoji koži izkušajo stanovanjsko stisko. Različne skupine, npr. mladi, samohranilke, starejši in premnogi drugi posamezniki so vse bolj prepuščeni sami sebi, svojim življenjskim okoliščinam – pogosto v brezupu.
Politika danes s svojo pasivno držo dopušča, da vse več posameznikov in družin živi v mizernih pogojih in kronični negotovosti zgolj zato, da lahko nekateri privilegirani z oddajanjem in špekulacijami s stanovanji vrtoglavo povečujejo svoje premoženje. Politika tako ne samo dopušča, ampak dejavno prispeva k strmi rasti neenakosti.

Na tem mestu je pomembno spomniti, da je bila stanovanjska problematika ena najpomembnejših predvolilnih tem - volivci so jasno pokazali, da so spremembe na tem področju nujne. Da ne želijo mirno opazovati, kako se stanovanja še naprej prepušča divjemu špekuliranju in namenjajo bivanju turistov, medtem ko vsak dan več prebivalcev životari v neprimernih, majhnih, vlažnih stanovanjih. Stranke, ki danes tvorijo vladno koalicijo, so se zato enoglasno javno zavezale, da bodo pristopile k takojšnjem in prioritetnem reševanju stanovanjske oskrbe z dostopnimi stanovanji.

A stanje se iz tedna v teden slabša. Siti smo obljub, ki se nikoli ne uresničijo. Siti smo polovičarskih ukrepov in izgovorov. Siti smo praznega podajanja in prelaganja odgovornosti za nevzdržno stanje na stanovanjskem trgu. Zato k odgovornosti pozivamo vse, ki soustvarjate politiko na nacionalni in lokalni ravni. Ki že predolgo popuščate interesom bogatih lastnikov, obenem ignorirate naše stiske in dopuščate, da za vsako luknjo in klet plačujemo oderuške najemnine.

Čas za sprenevedanje je že davno mimo - vlada, začnite ukrepati, začnite končno uresničevati svoje zaveze!