REFERENDUM NA SLEPO - NE, HVALA!

10. oktober. 2024

V iniciativi Glas ljudstva se pridružujemo organizacijam, ki opozarjajo na netransparentno in manipulativno vodenje in razvijanje projekta JEK2 s strani Vlade RS, ki predlaga referendum o izvedbi JEK2, še preden so javnosti predstavljeni ključni podatki in analize o načrtovani elektrarni, na podlagi katerih bi lahko sprejeli odločitev.

Koalicija.jpeg

Opozarjamo, da sta koalicijski stranki Gibanje Svoboda in Levica pred državnozborskimi volitvami podpisali zahtevo civilne družbe , ki pravi, da je potreben moratorij na razvoj nove fosilne, jedrske in potencialno okolju škodljive infrastrukture, dokler ni v procese odločanja možno enakopravno vključiti tudi strokovno in širšo javnost. Vlada v razvoj projekta JEK2 vsekakor ni vključila strokovne in širše javnosti, hkrati tudi ni zagotovila pogojev za poglobljene raziskave dejanskega vpliva projekta na energetsko oskrbo, javne finance, okolje, zdravje, varnost prebivalstva in na druge javne sisteme. Vodenje projekta se odvija za zaprtimi vrati, javna komunikacija pa poteka s strani investitorja in ne političnih odločevalcev.

Jaša Jenull (1).jpeg

TURNEJA PROTI JEK2 PO SLOVENIJI

V kampanjo se podaja koalicija, ki jo sestavljajo članice Glasu ljudstva: Greenpeace, Umanotera, Focus, PIC. Skupaj bomo mesec pred referendumom naredili turo po Sloveniji, kjer bomo o problematiki ozaveščali ljudi na terenu.

Ker tega ne moremo speljati sami, potrebujemo vašo pomoč! S klikom na spodnji gumb izpolnite obrazec za prijavo, kjer lahko izberete termine in lokacije, kjer bi želeli sodelovati. Na voljo je več priložnosti, tako da lahko izberete tiste, ki vam najbolj ustrezajo.

PRIDRUŽI SE!

Skupaj bomo dosegli več ljudi, jih informirali o ključnih vprašanjih ter spodbudili h glasovanju na referendumu o tej pomembni temi!

Več informacij o kampanji si preberite na spletni strani referendumjek.si

Foto: Greenpeace Slovenija