DOVOLJ SPRENEVEDANJA❗VLOŽILI SMO SVOJ ZDRAVSTVENI ZAKON ZA PREKINITEV DVOŽIVKARSTVA IN OHRANITEV JAVNEGA ZDRAVSTVA✊

17. september. 2024

V Državni Zbor Republike Slovenije smo vložili svoj zdravstveni zakon za prekinitev dvoživkarstva v javnem zdravstvu, saj je osnutek zakona, ki ga je pripravilo ministrstvo pod vplivom troživkarskega “ministra v senci” dr. Dorjana Marušiča, zgolj trojanski konj, ki pod površinskimi všečnimi obljubami poskuša v praksi legalizirati privatizacijo zdravstva s strani zasebnih koncesionarskih podjetij💸

DSCF0910 (1).jpg

V vladnem predlogu se rahljajo pogoji za vzpostavitev zasebnih bolnišnic in ponuja zakonsko podlago za njihovo tesnejšo povezavo z javnim sistemom, status zasebnih koncesionarskih podjetji s tujim lastništvom se enači z javnimi zdravstvenimi zavodi, mehanizem plačevanja dodatnega dela s podjemnimi pogodbami pa praktično legalizira institut “svobodnega zdravnika”, za katerega se že leta zavzemajo privatizacijski zdravstveni lobiji.

DSCF0777 (1).jpg

Naš zakon s spremembo zgolj enega člena jasno postavi edini smiselni princip delovanja v javnem zdravstvu: Dokler so čakalne dobe nedopustno dolge, naj zdravniki dodatno delajo v lastnih bolnišnicah, če v njihovi bolnišnici ni nedopustno dolgih čakalnih dob, pa naj pomagajo v tistih javnih bolnišnicah, kjer te so. Šele ko na njihovem področju ne bo več nedopustnih čakalnih dob, lahko pride v poštev delo pri koncesionarjih ali drugih zasebnikih.

Z našim zakonom ne ukinjamo koncesionarjev in jim ne preprečujemo, da bi opravljali svoje delo. Zahtevamo pa, da svoje delo opravljajo Z LASTNIMI KADRI in ne z javno zaposlenimi zdravniki, ki jih z bogatimi honorarji odvračajo od reševanja čakalnih vrst v lastnih javnih ustanovah.

DSCF0844 (1).jpg

Podporo zakonu sta izkazala poslanca Miha Kordiš in Mojca Šetinc Pašek, ki jemljeta resno svojo zavezo volivcem in delita našo skrb za prihodnost javnega zdravstva.

Miha Kordiš: “Ta zakon je edino kar stoji med pacienti in privatizacijo javnega zdravstvenega sistema. (…) Kolegice in kolegi v koalicijskih vrstah se morajo vprašati, ali bodo prispevali svojo politično težo, svoje glasove pod zakon, ki ga je pripravila civilna družba in dejansko brani javno zdravstvo pred privatizacijo, ali bodo prelomili svojo zavezo z argumentom, da ima vlada svoj zakon.”

DSCF0887 (1).jpg

Mojca Šetinc Pašek: “Zdravniki so si sami s svojim delovanjem nadeli vzdevek “dvoživke. (…) Vlada je pripravila svoj predlog, ki ga je ustno predstavila sindikatom v zdravstvu in ga še pred predstavitvijo koalicijskim poslancem dala v javno obravnavo.”

DSCF0878 (1).jpg

Naš zakon vidimo predvsem kot varovalko, da se ne bi ponovila katastrofa Loredanovega interventnega zakona, ko se je brez poglobljenega razmisleka in navkljub našim opozorilom v naglici sprejelo zakonske ukrepe, ki so (prav tako kot danes) navdušeno napovedovali krepitev javnega zdravstva, v praksi pa so pomenili prav nasprotno.

V kolikor nam bodo koalicijske stranke prisluhnile in bodo z nedvoumnimi amandmaji zamašile podtaknjene privatizacijske luknje, bomo z veseljem umaknili svoj zakon in podprli vladnega.

DSCF0906 (1).jpg

Avtor fotografij: Janez Zalaznik