NE GREMO SE SKRIVALNIC! - OPOZARJAMO NA SKRIVANJE NEPREMIČNINSKIH PODATKOV

30. avgust. 2024

V iniciativi Glas ljudstva nasprotujemo nameri vlade, da v paketu davčnih sprememb napoveduje omejitev dostopnosti do identifikacijskih številk v Evidenci trga nepremičnin, ki zainteresirani in predvsem novinarski javnosti lajšajo raziskovanje lastništva nepremičnin.

image.jpg

Trgovanje z nepremičninami v Sloveniji pogosto predstavlja koruptivno tveganje, o čemer pričajo številne afere, razkrite v zadnjem času. Ob odsotnosti pravičnega nepremičninskega davka so nepremičnine tudi ena najbolj priljubljenih oblik akumulacije kapitala. Zaradi tega bi pričakovali, da bo vlada delovala v smeri večje transparentnosti in odprtosti podatkov, dogaja pa se nasprotno.

Navedbe vlade, da je omejitev potrebna zaradi varovanja osebnih podatkov, ne moremo sprejeti kot tehtne, saj se z njo ne strinja niti informacijska pooblaščenka. Posebej nas moti dejstvo, da vlada poskuša spremembo vključiti v obsežen paket drugih polemičnih davčnih sprememb in tako onemogočiti širšo debato, povezano z dostopnostjo nepremičninskih podatkov.

Pridružujemo se mnenju Društva novinarjev Slovenije (DNS), ki predlog novele zakona ocenjuje za nesorazmeren poseg v javni interes, in pozivamo vlado, da predlog zavrne.