Monitoring zaveze

SLOVENIJA NAJ PRIZNA SAMOSTOJNO PALESTINO

Ugotovitve o uresničevanju zaveze

Napredek: NEDOTAKNJENA

Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve (MZEZ) ni odgovorilo na vprašanje o uresničevanju zaveze o priznanju Palestine oziroma je obljubilo odgovor “naknadno”.

Medtem ko je v prejšnjem obdobju MZEZ pojasnilo, da si prizadeva za širši dogovor več članic EU o sočasnem priznanju Palestine, ta trenutek ni opaziti priprav na spoštovanje zaveze. Edina referenca na vprašanje priznanja prihaja iz govora zunanje ministrice na rednem zasedanju Sveta EU za zunanje zadeve 13. 11., na katerem je poleg zavzemanja za humanitarno premirje med drugim izrekla: “Želim si, da bi se lahko spet resno in angažirano pogovarjali o rešitvi dveh držav, tudi o priznanju Palestine.”

Četudi je Slovenija glasovala za resolucijo GS ZN o vzpostavitvi humanitarnega premirja, je edini predlog iz vladne koalicije v zvezi s Palestino predlog poslanca Vatovca stranke Levica, naj vlada začne postopek za priznanje Palestine. Stališče te stranke se zdi ta hip osamljeno.

Videti pa je, da se namerava aktualna vlada tako kot predhodne še naprej izogibati priznanju Palestine, kar je posebej nesprejemljivo ob izvajanju vojnih zločinov, ki jih opazujemo na območju obeh držav, posebej v Gazi. Priznanje Palestine bi simbolno pomenilo enakopravno obravnavo obeh držav in podlago za zahteve do iskanja skupne politične rešitve.

Pristojni državni organi:

  • Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve

Je predvolilna zaveza vključena v koalicijsko pogodbo? NE

Podrobno o zavezi

Slovenija naj prizna samostojnost Palestine in naj dosledno obsoja nehumane okupacijske prakse Izraela.

Zahtevo ureja delovna skupina: Globalna pravičnost